Forsiden     Hvorfor undulater     Årets gang     Billeder     Om mine Texas clearbody     Sidste nyt fra fuglehuset     Til salg     Send en e-mail

Årets gang hos mig!

Når jeg kigger på en sæson hos mine undulater, starter den sådan set i slutning af juli eller starten af august.

Det er nemlig her jeg laver den store udvælgelse af hvilke undulater jeg vil beholder, faktisk er det tidspunkt på året hvor jeg kigge mest på undulater juni-august.

Det er også her jeg finder de undulater der skal med på årets store udstilling, DM som afholdes i sidste weekend af september.
I løbet af året udstiller jeg på lokale udstillinger under DUK.
På DUK udstillinger kan man kun udstille undulater af egen opdræt.

Udvælgelse af hvilke der får lov til at blive sker både ud fra hvad man ser, men afstamningen har også stor betydning.
Jeg har alle mine undulater registeret i et avls-program på computeren.
Det gælder også om at kende sine undulater da ikke alle familier udvikler sig lige hurtigt. Nogle kan man bedømme allerede når de 5-6 måneder gammel andre skal være næste et år før kan være helt sikker at de ikke udvikler sig mere.

Min ynglesæson starter i begyndelse af september med de undulater, der ikke skal med på DM. Det er egne undulater som af en eller anden grund ikke kan udstilles eller indkøbte fugle.

Grunden til at jeg starter på tidspunkt er at ringe for næste år kommer d. 1. oktober, de sige at jeg får årgang 2014 ringe d. 1/10 2013.
Det samme gør sig gældende for de fleste undulatklubber i Europa.

Der bruges en del tid på udvælges hvilken fugle der skal sættes sammen, man skal jo sikre sig at både hannen og hunnen er i ynglestemning.

Hannen skal have klar blå vokshud og hunnens skal være klar brun, det ses nogle gang at hunnens nærmest er hvid/lyseblå. Disse hunner kan være svære at få til at yngle, men det kan lykkes.

Der vælges også udfra varietet og farve, ikke alle varietet passe så godt sammen. Omkring farve skal mest være opmærksom på de grå/grågrønne da man faktisk ret hurtigt kan ende op med kun at have disse.

Opdrættet foregår i kassebure, jeg har pt.14 ynglebure og 5 bure til flyttet unger over i, hvor de så går en periode inden de flyttes til voliererne.

Det er forskelligt fra opdrætter til opdrætter, hvordan sætte sine undulater i ynglebure. Nogen sætter hunnen i buret og lade hende gå der alene nogle dage inden hannen sættes ind. Andre, her i blandt mig, sætte begge ind på en gang.
Nogle har lukket for adgangen til redekassen de første dage undulaterne er i yngleburet. Hos mig har de adgang til kassen med det samme.

Til redekassen fyld bruge jeg spåner, som bruges til bundstrøelse hos graver. Jeg fylder godt med det i kassen, er hunnen i ynglestemning vil hun hurtig begynde at rode i det. Nogle tømmer kassen helt, de får så bare noget mere.

Hvis der ikke sker noget omkring kassen i løbet af et par uger, må parret tilbage til volieren og et nyt par må prøves evt. kan man skiftet kun hannen eller hunnen, hvis der er en anden man meget gerne vil have unger fra.

Hvis alt går efter planen kommer det første æg i løbet af den anden uge i yngleburet, der lægges normalt 4-6 æg dog har jeg hunner der lægger 8-9 æg.
Rugetiden for undulater er ca. 18 dage, unger kan tages fra når de ca. 6 uger.

I ynglesæson og ungfuglene bruger jeg en frøblanding som følgende.

50% kanariefrø
20% gul hirse
20% hvid hirse
  5% rød hirse
  2% Japan hirse
  2% afsk. Havre
  1% hamp

Udover dette får de hver anden dag opblødt hvede, det vil sige hvede som har stået i blød i ca.24 timer. Det blive det sat i blød når jeg laver opmadningsfoderet som gives de dage hvor undulater ikke for hvede.

Min opmadningsfoder, vil nogle nok mene er en større omgang.
Den består som minimum af dette som blandes godt sammen.

Hårdkogt hakket æg.
Tør opmadningsfoder, der findes flere typer på markedet. Jeg bruger en fra King.
Rasp.
Vitaminpulver, her bruger jeg Forte fra Quiko.

Der tilsættes desuden sådan lidt på skift.

Revet broccoli eller gulerod
Presset hvidløg
Groft salt
Universalfoder, det der bruges til frugt- og insektæder.
Ølgær, det som er beregnet for fugle.
Oregano eller urtete.

Udenfor ynglesæsonen, fra maj til september, får de voksen undulater en anden frø blanding. Denne kunne være noget lignende dette.

36% Kanariefrø
20% gul hirse
12% Senegal hirse
10% hvid hirse
10% rød hirse
  6% japansk hirse
  5% afsk. Havre
  1% hamp

Med mindre Kanariefrø og mere hirse, ungfuglene vil stadig få den blanding som bruges til alle i ynglesæsonen.

De voksne undulater vil i en periode efter ynglesæsonen kun for denne frøblanding, da de nok har været overfoderet med proteiner, vitaminer og mineraler igennem opmadningsfoderet i yngletiden. Så de trænger måske til en ”afgiftning”.  Første fra august vil de voksne få grønt fra haven.

Ungfuglene vil hele sommeren få alt godt fra haven, såsom fuglegræs, mælkebøtter og græsfrø.

I den periode hvor Rejnfan blomster får alle undulater jævnligt dette.

Undulaterne har stort set hele året adgang til kalkblokke med jod og grit.
Husk at undgå det med trækul, da trækul virker desinficerende og derved vil den naturlige tarmflora blive nedbrudt, hvilket kan give kraftig diarré.

De har selvfølgelig også adgang til frisk vand, nogle gange gør jeg vandet surt. Det skulle være godt fordøjelsen.
Jeg blander æbleeddike i vandet, 2ml til en 1 liter vand giver den rigtige ph værdi hos mig, det kan variere alt efter hvor meget kalk man har i vandet lokalt.

Jeg har valgt at mine undulater skal være i de udendørs volierer om sommer. Her gå de delt i 3 volierer  nemlig en med voksne hanner, en med voksne hunner og en med ungfugle dette er også den største voliere.

Jeg synes det er vigtigt at fuglene kommer ud i vejr og vind, samtidig får D vitamin naturligt via solens UV-lys. Holdes undulaterne kun indendørs skal de gives D-3 vitamin enten via vitamin-pulver eller ved at sætte UV-lys på i fuglehuset.

Jeg opdrætter undulater blandt andet også fordi at jeg gerne vil udstille dem.
Når man udstiller undulater er det ikke bare at gå i volieren på dagen eller dagen før udstillingen og så fange de undulater der skal med.

Faktisk starter det flere uger før udstilling, her tænker jeg mest på DM, omkring første august findes de undulater som kunne være mulige emner.
De sættes herefter ind i mindre bure, helst 4 sammen altid af samme køn.
Dette i håbet om at de så ikke får ødelagt deres haler og svingfjer.

Dagligt bruges der tid på at ”træne”/ vende dem til at sidde i udstillingsbure, faktisk kan det være en fordel at lade unger der er taget fra sidde i udstillingsbure mens man fodrer i ynglesæsonen.

I løbet af de ca. 2 måneder bliver de jævnlig badet i kogt vand med en blomsterforstøver. Vandet må gerne være varmt når det bruges.

De får ca. en uge før udstillingen en stor vask, især omkring hovedet, halen og vingerne her burger jeg babyshampo og en blød tandbørste.

3-4 dage før udstillingen fjernes overskydende spots.

Dagen før udstillingen får de det sidste bad med så varmt vand som mulige, faktisk er det kogende når det kommes i blomsterforstøveren, denne gang blandes der en lille smule lagereddike i vandet.

Så er det bare at krydse fingre og håbe at fuglene arter sig på dagen!